Mainostaminen video-peleissä

Kun muistelemme, missä yleensä näemme tai kuulemme mainoksia, tulevat mieleen varmasti ensimmäisinä televisio, radio sekä erilaiset sanoma- ja aikakauslehdet. Luonnollisesti mainoksia näkyy myös paljon ihan katukuvassakin: bussipysäkeillä, kauppojen ikkunoissa, maanteiden varsilla, linja-autoissa ja niin edelleen. Uusi digitaalinen aikakausi ja internet ovat kuitenkin uudistaneet ja laajentaneet myös mainostamisen keinoja.

Kun www-sivut alkoivat yleistyä 1990-luvun puolivälissä, melko nopeasti niihin ilmestyi myös erilaisia mainoksia. Kyseessä on ns. banneri-mainonta, jossa sivuston ylläpitäjä antaa (maksua vastaan) omalta sivustoltaan tilaa mainostajien käyttöön. Näitä samanlaisia mainoksia käytetään paljon edelleenkin, tosin nykyään banneri-mainonta on tarkemmin kohdistettua ja ns. älykkäämpää. Olet kenties ehkä myös huomannut, että YouTube-videoissakin on nykyään toisinaan mainoksia?

Niinpä – mainokset ovat tulleet myös digitaaliseen maailmaan, ja eräs merkittävä alue, jonka mainostajat ovat löytäneet, on videopelit. Videopelien ohessa voi mainostaa monella tavalla. Yksi yleinen tapa on käyttää pelin alussa ja lopussa olevia credit-mainintoja markkinointiin. Tässähän ei oikeastaan ole mitään uutta, sillä perinteisesti sponsorien nimet on aina ollutkin tapana mainita esimerkiksi elokuvien lopputeksteissä.

Ehkäpä vielä merkittävämpi mainostamistapa, jota käytetään paljon myös videopeleissä, on tuotesijoittelu. Yhtiöt ovat valmiita investoimaan suuriakin summia saadakseen oman brändinsä tai jonkin suosikkituotteensa näkyvälle paikalle videopelin vauhdikkaissa kohtauksissa. Unohtaa ei pidä myöskään pelin musiikkia, sillä erityisesti musiikin tekijälle ja esittävälle artistille oman kappaleen saaminen mukaan peliin on poikkeuksetta todellinen onnenpotku. Taitavasti käytettynä pelin ääniraitaa voidaan käyttää myös eräänlaiseen tuotesijoitteluun ja brändin mainostamiseen (ilman, että se alkaa kuulostamaan radiomainokselta).

Sen sijaan televisiosta tuttu mainoskatkojen käyttäminen ei ole ainakaan vielä kovinkaan yleinen videopelien keskuudessa, ja on tietysti hieman kyseenalaista, kuinka hyvin sillä voisi asiakkaita tavoittaa. Mainostaukojen käyttäminen sen sijaan suoraan selaimella toimivissa online-peleissä on täysin toimiva menetelmä ja sitä myös käytetään melko yleisesti.

Pidimme siitä tai emme, niin kauan kuin ilmaisia elokuvia, radio-ohjelmia, www-sivuja – ja videopelejä on tarjolla, niin kauan tulee olemaan myös mainoksia. Oikealle kohderyhmälle taidokkaasti suunnattu mainos ei kuitenkaan ole välttämättä mikään ikävä asia, vaan parhaimmillaan se toimii myös pelaajien eduksi.